Begeleid rijden stopt tijdelijk na 1 november

27 Oct, 17

Iedereen die op 1 november nog geen 16 jaar is, mag dan niet beginnen aan 2toDrive oftewel het traject begeleid rijden. de reden is dat de wetgeving om dit mogelijk te maken tot op heden is uitgebleven en daarmee is de termijn dat een pilot (dat is dit nog steeds volgens de Wegenverkeerswet) maximaal mag duren. Volgens het CBR raakt hierdoor slechts een klein aantal personen gedupeerd. 

Het experiment dat de voormalige minister van Infrastructuur en Milieu Schultz is officieel gestart op 1 november 2011. Schultz besloot nadat is gebleken dat 2toDrive bijdraagt aan de verkeersveiligheid, besloten begeleid rijden om te zetten in wetgeving, maar daar is het tot op heden nog niet van gekomen. En dat betekent dat de proefperiode automatisch op 1 november eindigt. Wanneer de wet wel wordt aangenomen, is niet duidelijk.

Schade
Het is nog niet bekend in hoeverre dit de branche treft. Sinds de start van 2toDrive op 1 november 2011 hebben meer dan 200.000 17-jarigen het rijexamen met succes afgelegd. De minister heeft nog snel een noodverband aangelegd volgens welke jongeren die al aan het traject zijn begonnen gewoon kunnen doorgaan met hun opleiding. Maar na 1 november mogen kandidaten jonger dan 18 jaar niet beginnen aan het traject voor het rijbewijs. 

Gewoon starten
Dit heeft volgens het CBR  alleen gevolgen voor jongeren die op 1/11 nog geen 16 jaar zijn. Zij kunnen niet starten met het opleidings- en examentraject voor begeleid rijden. “De wet zal naar verwachting definitief ingevoerd zijn voordat deze jongeren 16,5 jaar zijn, dus deze jongeren kunnen gewoon starten met praktijklessen. Alleen even wachten met het theorie-examen. Het gaat om een heel klein aantal kandidaten. Wij schatten ongeveer 20 per maand. We gaan hen persoonlijk benaderen.”